Nederland haalt in bij innovatie, maar…

Nieuws | de redactie
23 februari 2007 | Nederland is uit de sneue ‘Losing Momentum’ landengroep geklommen in de Europese innovatie. Maar we zijn er nog niet: de achterstand van de groep ‘Followers’ -waaronder ons land- ten opzichte van de echte innovatietoppers is wel wat vergroot. Opmerkelijk is dat Duitsland er onder Merkel in slaagt zich uit de volgerskaravaan te worstelen en nu weer tot de leidende innovatielanden behoort. Helemaal vooraan staan nog steeds de bekende namen als Finland, Zweden, Denemarken en Zwitserland.

Zij kennen buiten Europa hun evenknie in Japan. De USA zit net als Nederland in de groep volgers, samen met onder meer België, Frankrijk, de Britten en de Ieren. De landen die achter blijven zijn Italië, Spanje en ook Hongarije en het vaak als ‘hot’ getipte Estland. De nieuwe innovatietijgers in de groep ‘Catching Up’ zijn onder meer Portugal, de andere Baltische staten, Slovenië en de Tsjechen.

Van de nieuwste EU-leden doen de Bulgaren het duidelijk beter dan de Roemenen in dit opzicht. Drie landen vallen buiten alle categorisering: Luxemburg, omdat het klein, uiterst welvarend en it-vaardig is, Noorwegen vanwege zijn uitzonderlijke energie- economie en Turkije, omdat het ver achterblijft bij zelfs de minst ontwikkelde EU-landen.

De Top-10 innovatie-regio’s zijn Stockholm , gevolgd door Västsverige (SE), Oberbayern (DE), Etelä-Suomi (FI), Karlsruhe (DE), Stuttgart (DE), Braunschweig (DE), Sydsverige (SE), Île de France (FR) and Östra Mellansverige (SE).

De Swot-analyse van de Europese innovatieprestaties van dit moment, die hieraan gekoppeld is, leest u hier. Wat betreft de vergelijking met de rest van de wereld lijkt Europa een inhaaslag in gezet te hebben met de Lissabon-ambities en het daarop in gang gezette beleid: ‘The US and Japan are still ahead of the EU25 in terms of innovation performance, but the innovation gap between the EU25 and Japan, and in particular with the US is decreasing (see Figure II). The EU25 has improved its relative performance compared to the US in S&E graduates, tertiary education, business R&D, early- stage venture capital, medium-high and high-tech manufacturing employment, EPO patents, USPTO patents and community trademarks. The EU has improved its relative performance compared to Japan mostly in S&E graduates and broadband penetration rate. For business R&D, the share of medium/high-tech R&D and the employment share in medium/high-tech manufacturing, the EU has experienced a decline of its relative performance.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK