OV chipkaart voor studenten drijfzand?

Nieuws | de redactie
26 februari 2007 | Een groot operationeel probleem bedreigt OCW bij het studiefinancieringsbeleid. De voorziene invoering van een OV-chipkaart als vervanging van de Studentenweek- en weekendkaart schuift steeds verder op. In het inwerkdossier voor de nieuwe bewindslieden klinken omineuze geluiden over de praktische haalbaarheid van een chipkaart voor de 600.000 deelnemers in BVE en HO.

Zo “was de planning dat de eerste studenten eind november/begin december 2006 de Studenten OV-chipkaart thuis zouden ontvangen”. Maar inmiddels zou per 2009 feitelijke invoering aan de orde zijn.

Twee kaarten voor iedere student
Daarbij komt een technische complicatie: de poortjes die via de chipkaart tot het OV toegang zouden geven, komen geleidelijk beschikbaar en beperken de mogelijkheid voor studenten gebruik te maken van het OV. Het ministerie weet ook een oplossing: de studenten zo’n twee jaar lang twee OV- kaarten te geven! “Door studenten naast de OV- studentenkaart ook de chipkaart te verstrekken, kunnen zij gemakkelijk en sneller toegang krijgen tot het openbaar vervoer”. Dit zou “gedurende een overgangsperiode” dus betekenen dat 1,2 miljoen deels geldige kaarten de ronde doen, “totdat de chipkaart landelijk is ingevoerd”.

Drijfzand
Maar dit idee is drijfzand, zo blijkt bij nauwkeurige lezing van het inwerkdossier. Zo wordt niet gerept van een uitvoeringstoets door de IB Groep die voor dit geheel noodzakelijk zou zijn. Invoering – al eind 2006! – zou onmogelijk zijn zonder zo’n operationele contra- expertise. Bovendien blijken de OV-bedrijven op de valreep teruggeschrikt te zijn van de eigen planning en voornemens: “De vertegenwoordigers van de bedrijven in het openbaar vervoer hebben daarom besloten dat de Studenten OV- chipkaart pas in de loop van 2007 geproduceerd zal worden. OCW staat achter deze beslissing”.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK