‘Plasterk moet Ritzens MUB afschaffen’

Nieuws | de redactie
23 februari 2007 | PvdA’er Bart Tromp geeft zijn partijgenoot Plasterk het idee mee om de belangrijkste wetgevingsarbeid van de voorlaatste PvdA-minister op OCW direct bij het vuilnis te zetten. “Plasterk zou hier een eerste stap kunnen doen door de wet Modernisering Universitair Bestuur van zijn PvdA-voorganger Ritzen af te schaffen. De 'modernisering' kwam namelijk neer op een extreem hierarchisch bestuursstelsel, waarbij zowel inspraak als collegiaal bestuur werden afgeschaft. Van bovenaf benoemde bonzen gingen de dienst uitmaken.”

Op die manier zou de status van en het respect voor de docent in het HO bevorderd worden en zou de professionele autonomie hersteld. “Want het onderwijs in Nederland is de laatste twintig jaar georganiseerd naar het model van een negentiende-eeuwse fabriek. De mensen die het echte werk doen worden beschouwd als willoze radertjes in een machine die door managers en ‘onderwijsdeskundigen’ – die het zelf geen half uur voor een klas uit zouden houden – in elkaar is gezet,” zo schrijft Tromp in het Parool.

De governance van het HO zou sowieso op de schop moeten volgens de hoogleraar-columnist en partij-ideoloog. Die “van bovenaf benoemde bonzen”, zoals Milieuminister en geestverwant Jacqueline Cramer tot eerder deze week bij de UM en HAN, duidt Tromp als volgt: “’Bovenaf’ betekent in dit geval dat colleges van toezicht, die bij voorkeur bestaan uit voormalige ‘captains of industry’ zonder enige wetenschappelijke kwalificatie, en colleges van bestuur van universiteiten aanstellen. Zij zijn aan niemand verantwoording schuldig, hoewel het hier toch om belastinggeld gaat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK