R&D waarschuwt EZ

Nieuws | de redactie
16 februari 2007 | Philips, DSM en zeventien andere bedrijven dreigen met delen van hun researchafdelingen uit Nederland te vertrekken als het nieuwe kabinet niet veel wil investeren in onderzoek naar biomedische materialen. Vice-voorzitter Jan Zuidam van DSM noemt het 'Eén minuut voor twaalf, de concurrentie rukt op, we willen niet langer aan het lijntje gehouden worden.'

Voor het onderzoek is voor de eerste vijf jaar 120 miljoen euro nodig. De bedrijven willen daarvan de helft zelf betalen.
Het ministerie van Economische Zaken heeft een beslissing over de gevraagde miljoenensteun tot twee keer toe uitgesteld. Eerst zou in september vorig jaar de knoop worden doorgehakt, toen in januari dit jaar, terwijl het er nu naar uitziet dat pas in mei een besluit genomen wordt. Volgens Zuidam in het Parool heeft die voortdurende vertraging kwaad bloed gezet bij de deelnemers aan het onderzoek naar biomedische materialen, zoals pleisters die medicijnen nauwkeurig doorgeven aan het lichaam, maar ook coatings waarmee operatieapparatuur in het lichaam ingebracht kan worden.

De groep bedrijven onder leiding van DSM heeft de ambitie Nederland op dat terrein een positie in de wereldtop te bezorgen. ”Maar zij willen niet langer wachten, we kunnen ook naar andere landen uitwijken zoals Singapore en de VS.” DSM doet dat liever niet, stelt Zuidam voorop. ”We proberen het project voor Nederland te redden door het kabinet op te roepen snel een besluit te nemen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK