Sociologen voorspelden regeerakkoord 10 op 11

Nieuws | de redactie
12 februari 2007 | Met een score van tien uit elf heeft het computerprogramma van adviesbureau Decide, dat gelieerd is aan de RUG, de uitkomst van de coalitieonderhandelingen goed voorspeld. “Dit is een bewijs dat de manier waarop dit soort onderhandelingen verlopen, goed te modelleren is”, zegt RUG-promovendus Timo Septer tevreden. Uit wat inmiddels van het regeerakkoord naar buiten is gekomen, concludeert hij dat de voorspelling die hij met drie collega’s heeft gemaakt, prima is uitgekomen. “Alleen de staatsschuld, die daalde in onze voorspelling sterk, maar dat lijkt niet te gebeuren.”


Het computermodel, ontwikkeld door sociologen van de RUG en nu commercieel toegepast door Decide, simuleert onderhandelingen. Kort na de verkiezingen is het model gebruikt om de onderhandelingen tussen de meest voor de hand liggende coalitiepartners door te rekenen. Eind december volgde een update waarin de formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie werden berekend.

“We hebben experts elf onderwerpen laten uitkiezen waarin de partijen die volgens ons bij de formatie betrokken konden worden, sterk van elkaar verschilden.” Het gaat om zaken als hypotheekrente, fiscalisering van de AOW, veiligheidsbeleid en de zorgpremie. Experts moeten nog uitrekenen hoe goed de voorspellingen waren, maar de score ligt naar schatting rond de 90 procent. Septer vind het niet raar dat onderhandelaars voorspelbaar zijn. “Het zou eerder raar zijn wanneer zoiets belangrijks als de regering van het land totaal onvoorspelbaar zou zijn.” [door: René Fransen  van de UK]
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK