’t Hooft werkt geïnspireerd verder

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | Gerard 't Hooft prijst zich gelukkig dat hij pas heel laat de Nobelprijs kreeg. "Je dagelijkse werk wordt er namelijk sterk door beïnvloed. Je krijgt een nieuwe positie in het geheel en dat is niet bevorderlijk voor het doen van wetenschappelijk werk. Door die late toekenning heb ik me gelukkig nog vele jaren in alle concentratie aan het wetenschappelijke werk kunnen wijden.

De hoogleraar theoretische natuurkunde vertelde over zijn inspiratie, en wat hij jongeren wil meegeven: “Ik vind het enorm belangrijk voor leerlingen en studenten om een goed inzicht te hebben in techniek en in de natuurkundige samenhang van natuurverschijnselen. Als je een tv aanzet, is het toch leuk als je weet waar dat apparaat op gebaseerd is. Als men geen flauw benul heeft van dit soort dingen, dan vind ik dat een verarming.
‘Tegenwoordig komen in het onderwijs soms heel elementaire zaken van de wis- en natuurkunde niet meer aan bod. Ik zie bijvoorbeeld dat studenten moeite hebben met het nauwkeurig formuleren van een stelling of wetmatigheid, of überhaupt te begrijpen hoe de natuur in elkaar zit. Wij leerden vroeger veel meer precieze formules en nauwkeurige bewijsvoering. Ik prijs me gelukkig dat ik tot de generatie van Nederlanders behoor die heeft kúnnen excelleren, omdat we op de hbs en het gymnasium een heel degelijke opleiding hebben gehad”.

Lees hier het interview dat Gerard ’t Hooft gaf aan het blad Profielen van de hogeschool Rotterdam

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK