Verdwaal nooit meer op Mars

Nieuws | de redactie
13 februari 2007 | WijnWandelen kon u al via ScienceGuide, maar nu ook nog trektochtjes houden op Mars. De steeds verfijndere detaillering van de ESA-sonde opnamen hebben het mogelijk gemaakt een eerste wandelkaart van de rode planeet te maken. De kaart hier is zo gedetailleerd dat de hoogtelijnen verschillen van 50 meter aanduiden op de schaal 1:50.000.
ESA vertelt daar zelf meer uitvoerig over: “Giving detailed height contours and names of geological features in the Iani Chaos region, the maps could become a standard reference for future Martian research. The maps are known as topographic maps because they use contour lines to show the heights of the landscape.The contour lines are superimposed upon high- resolution images of Mars, taken by the High- Resolution Stereo Camera (HRSC) onboard Mars Express. On Earth, such maps are used by hikers and planning authorities.  

The researchers chose the Iani Chaos region because of its major topographical interest. It is covered in individual blocks and hills that form a chaotic pattern across the landscape.These ‘islands’ of rocks are likely all that remains of a previous surface of Mars. The areas in between the islands collapsed when cavities formed below the surface. Initially these cavities may have been supported by the presence of ice, which melted due to volcanic heat. As the water flowed out into Ares Vallis, towards the northern lowlands of Mars, the landscape collapsed and formed the Iani Chaos region we see today. The contour lines help the eye to understand the morphology of the surface shown in the images.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK