VU

Nieuws | de redactie
23 februari 2007 |

De Vrije Universiteit stelt op 1 maart a.s. als eerste Nederlandse universiteit ook op Second Life haar deuren open. Second Life is een driedimensionale virtuele wereld waarbinnen mensen (avatars) een tweede leven kunnen leiden. De aanwezigheid van de VU in Second Life is van experimentele aard. De VU wil onderzoek doen naar de betekenis van virtuele werelden voor de samenleving. Ook wil zij proberen om onderwijs en onderzoek daar een plaats te geven.

De stap naar Second Life is voor de VU een logische. In de onderwijsvisie van de VU staan zogenaamde communities of learners centraal: docenten en studenten werken samen aan de ontwikkeling van kennis. Virtuele werelden, waarvan Second Life een aansprekend voorbeeld is, kunnen de ontwikkeling van communities of learners stimuleren en faciliteren. Met name de mogelijkheden van Second Life om naar eigen inzicht onderdelen van een virtuele wereld vorm te geven en voor derden toegankelijk te maken, maakt dat het kan worden ingezet als platform waar studenten, docenten en onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten als deelnemers aan het proces van kennisontwikkeling. Studenten, onderzoekers en docenten kunnen binnen Second Life ook gezamenlijk onderzoekend leren, bijvoorbeeld door middel van pilot studies en het houden van experimenten.

Second Life is in beginsel toegankelijk voor iedere wereldburger die beschikt over

een computer en een internetverbinding. Dit maakt het mogelijk om

processen van kennisontwikkeling ook in een internationale context vorm te geven.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK