Chang: kabinetsreactie was Haagse bluf

Nieuws | de redactie
30 maart 2007 | Hans Chang toonde zich verbaasd over de reactie van het vorige kabinet op het werk van zijn commissie: “Ze hadden 21 pagina’s nodig om te zeggen dat ze het rapport te belangrijk vonden om er kort voor de verkiezingen op in te gaan. Wat er verder op die 21 pagina’s stond, weet ik niet meer. Het leek op een combinatie van suiker, roosvicee en eiwit, ook wel Haagse bluf genoemd”.

Hij zei dit tijdens het VSNU-café van 27 maart. De FOM-voorzitter toonde wel “goede moed” over hoe het nieuwe kabinet de 17 aanbevelingen van zijn commissie Dynamisering gaat oppakken: “In het regeerakkoord is 300 miljoen € extra vrijgemaakt voor NWO. Dat is minder dan we gevraagd hadden. We hadden gevraagd om 500 miljoen € voor NWO, en hetzelfde bedrag voor de universiteiten. Maar in het regeerakkoord staat ook dat er een miljard wordt vrijgemaakt voor onderwijs. We gaan ervan uit dat een gedeelte van dat bedrag naar het eerste geldstroomonderzoek van de universiteiten gaat. Verder kan deze regering gewoon de 17 maatregelen overnemen, en dat verwachten we dus ook gewoon”.

Chang waarschuwde de universiteiten wel dat het extra geld nog niet binnen is: “Het is momenteel politiek onverkoopbaar om zomaar de lumpsum van de universiteiten te verhogen. Daarom zeg ik tegen de universiteiten: kom uit je verdediging, ga samenwerken en maak een gezamenlijk plan voor het binnenhalen van extra gelden. Wat de 3TU in dat verband heeft gedaan is heel slim. Twee jaar geleden dacht iedereen dat het daarbij ging om window-dressing, maar nu is het toch aanzienlijk meer dan dat. De algemene universiteiten moeten zich van dat signaal bewust zijn”.

Hij toonde zich verheugd dat de FES- gelden blijven bestaan: “Ik zou Den Haag wel willen oproepen de verleiding te weerstaan geld ‘met boodschappen’ te geven. De neiging dat te doen komt voort uit wantrouwen. Maar het helpt niet het ongebonden fundamenteel onderzoek te stimuleren, waarover in het regeerakkoord ook gesproken wordt. Daarom is mijn advies: ‘trust but verify’.

De commissie-Chang heeft het nieuwe kabinet inmiddels vertrouwelijk geadviseerd over het onderzoeksbeleid. U leest dat advies hier op ScienceGuide.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK