De uitvinding van de Nederlander

Nieuws | de redactie
20 maart 2007 | De Nederlandse nationale identiteit ontstond als resultaat van een retorische truc van Willem van Oranje, die de Opstand geen godsdienstoorlog wilde noemen. In Leiden spreekt een internationaal colloquium over de mechanismen van identiteitsvorming in de Nederlanden tussen 1300 en 1600. Wie Nederlander is, voelt zich meestal ook Nederlander. Bij niemand is dat gevoel de hele dag aanwezig, en velen voelen zich daarnaast ook nog Limburger, Europeaan, Marokkaan of wereldburger, maar dat er zoiets als een nationale Nederlandse identiteit bestaat lijkt vanzelfsprekend. Maar nationale identiteiten zijn niet vanzelfsprekend.

Iedere nationale identiteit is ooit onder bepaalde historische omstandigheden uitgevonden, en vaak zelfs doelbewust van bovenaf gecommuniceerd. Historici bestuderen deze processen al een jaar of dertig. Maar wanneer en hoe is de Nederlandse nationale identiteit ontstaan? De Leidse historici dr. Robert Stein (middeleeuwen) en dr. Judith Pollmann (16e en 17e eeuw) organiseren van 29- 31 maart een internationaal colloquium over deze vraag, ter afsluiting van een onderzoeksproject naar de mechanismen van identiteitsvorming in de Lage Landen in de middeleeuwen en de vroeg moderne tijd.

Vreemde overheerser
Pollmann doet onderzoek naar de late zestiende en de zeventiende eeuw, dus ook naar de Opstand tegen de Habsburgers onder Willem van Oranje. Pollmann: ‘Het is natuurlijk niet zo’n gekke gedachte dat de Nederlandse identiteit iets te maken heeft gehad met die Opstand. Historici hebben hem daar ook altijd wel mee in verband gebracht. Heel lang is gedacht dat de Nederlanden in opstand kwamen, omdat ze geen vreemde overheerser meer wilden. Maar de laatste decennia is het idee ontstaan dat het ontstaan van ‘Nederlanderschap’ eerder het gevolg is geweest van die Opstand dan de oorzaak ervan. En daar vinden we steeds meer aanwijzingen voor.’

Lees hier verder


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK