Frans HO zoekt Nederland op

Nieuws | de redactie
6 maart 2007 | De Franse universiteiten willen meer profijt trekken van BaMa. Nu uitwisseling in Europa coherenter kan, willen zij meer Nederlandse studenten trekken. Oude culturele barrières vervallen, maar nieuwe lessen worden geleerd, vertelden verschillende van hen aan ScienceGuide .De Bretonse universiteiten hebben een internationaal netwerk gebouwd om als een geheel – Europole Rennes – ook de Nederlanders op te vangen. “We hebben in Rennes relatief al veel studenten in de stad en de regio is een zwaartepunt geworden van nieuwe industrieën en technologie, zoals door de vestiging van Thomson en veel R&D-centra. We zijn dus erg geïnteresseerd én erg aantrekkelijk voor les bons étudiants. De bewust kiezende, gedreven student is hier echt op zijn plek”, vertelt Marie-Annick Seraoui van Europole.

De internationale mobiliteit wordt aangemoedigd door de studenten gezamenlijk op de campus hun plaats te geven. Als gastvrouw  en –heer treden daarbij Franse studenten op die zelf al een stuk internationale studie achter de rug hebben. De acculturatie gaat zo snel en soepel. “Taal blijkt helemaal niet zo’n probleem. Zodra de student binnen is, gaat het meestal verrassend snel. Zeker de Nederlanders die op school al andere talen hebben geleerd, hebben een ‘handigheid’ op dat gebied, waardoor zij de extra taalles vlot oppikken. Het is vooral een zaak van je snel thuis voelen in deze streek. We organiseren daarvoor bewust een bezoekprogramma bijvoorbeeld. Binnen drie maanden werken we dan dat de studenten onderling ook als vanzelfsprekend Frans praten”.

Extra onderdompelingslessen leveren de student daarbij ECTS- punten op na de 2 weken introductietaalcursus die de ontvangende universiteit betaalt. Om dit verder te ontwikkelen heeft Europole geconcludeerd dat men zich er ook op de docenten uit andere landen moet richten. Dat helpt hen zich meer bewust te worden van de kansen voor hun studenten, die zij vaak nauwelijks kennen.

“We zoeken hen graag in de elektronicastudies en IT, maar ook in de medische technologie. De contacten met de TU’s in Twente en Eindhoven zijn daarbij prima. Het helpt ook dat we inmiddels ook Engelstalige opleidingen ontwikkelen, zoals masters in de chemie”.

Datzelfde gebeurt ook in Lille, met name in de economische vakken, zoals marketing. Opmerkelijk zijn er Engelstalige opleidingen in de al SciencesPo, de politieke wetenschappen. Na de goede ervaringen met onder meer Tilburg, Radboud en Maastricht zoekt ‘Lille II’ nog meer Nederlandse partnerinstellingen, bijvoorbeeld voor de uitwisseling van docenten in de Engelstalige masterstrajecten en R&D- opleidingen.

Lille heeft bij het Erasmus en Socratesprogramma een uitzonderlijk probleem: “We zitten te dichtbij”. Doordat de Eurostarlijnen tussen de Benelux, Duitsland, Engeland en Frankrijk elkaar in Rem Koolhaas’ Euralille complex kruisen is de stad zeer snel bereikbaar geworden. “Ze vinden ons daarom niet zuidelijk genoeg lijkt het wel. We hebben Britse studenten die hier wel studenten, maar gewoon thuis blijven wonen in Kent of Londen”. Anderzijds is de locatie zeer praktisch: op 1 uur treinen van Parijs én Brussel, en 3 uur van Londen, biedt Lille een combinatie van betaalbaar studeren en wonen met een uniek cultureel ‘achterland’. Dat de stad in 2004 Culturele Hoofdstad van Europa was, zorgde voor een impuls voor de HO-deelname, die structureel blijkt door te werken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK