Gewetensbezwaar in discussie

Nieuws | de redactie
8 maart 2007 | Het Blaise Pascal Instituut van de VU organiseert op 23 maart het symposium Waarom rekening houden met gewetensbezwaren? Tijdens dit symposium komt aan de orde wat gewetensbezwaren zo bijzonder maakt. In allerlei sectoren van het maatschappelijke leven worden uitzonderingen gemaakt voor mensen met gewetensbezwaren en ook het regeerakkoord geeft weer eens aanleiding tot discussie en doordenking op dit punt. 

Ook op andere terreinen dan ‘het homohuwelijk’ of de medsiche ethiek speelt dit vraagstuk. Militairen die gewetensbezwaren hebben tegen bepaalde vredesmissies worden bijvoorbeeld ontslagen van hun verplichting. 
 
Op het symposium komt het thema aan bod zowel vanuit de theorie van filosofie en recht als vanuit de praktijk van artsen, militairen en politieagenten. Wat is er zo bijzonder aan gewetensbezwaren dat een dergelijke bijzondere behandeling kan rechtvaardigen? Zijn ze per definitie ernstiger of belangrijker dan ‘gewone’ bezwaren? Het cruciale verschil lijkt hem in ‘geweten’ te zitten. Maar wat is dat eigenlijk, als het überhaupt iets is? Is niet ieders geweten verschillend? En als dat zo is, (hoe) kan dan ieders geweten evenveel aanspraak maken op een aparte behandeling, op bijzonder respect?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK