Heel het WO staat achter open access

Nieuws | de redactie
1 maart 2007 | Open access tot de resultaten van wetenschappelijke onderzoek wordt steeds meer een hot issue. Vandaag hebben alle Nederlandse universiteiten de Berlin Declaration ondertekend, de internationale verklaring – een initiatief van de Max-Planck-Gesellschaft – waarin vele universiteiten en instituten wereldwijd de intentie uitspreken al hun wetenschappelijke artikelen via open access te publiceren.


Resultaten van publiek gefinancierd onderzoek komen dan gratis beschikbaar voor iedereen via online databanken. Vrije toegang wordt nu bemoeilijkt door hoge abonnementskosten van wetenschappelijke vakbladen. 

Volgens de Europese Commissie moeten de resultaten van onderzoek dat de Europese Unie financiert na een bepaalde periode voor iedereen vrij toegankelijk worden. Weten­schap­pers kunnen daarom in hun aan de EC gerichte onderzoeksvoorstellen subsidie aanvragen om te publiceren in een open access databank. Toch talmt de Europese Commissie enigszins om de uitgevers niet te zeer tegen het hoofd te stoten. ScienceGuide onthulde recent de vergaande lobby vanuit die bedrijven tegen dit initiatief bij de EC.

Een internetpetitie die de Europese Commissie oproept de niet vrij toegankelijke periode van onderzoeksartikelen te beperken tot zes maanden na publicatie is door Surf geïnitieerd. Vele toppers uit de  wetenschap hebben deze al getekend en hun steun publiek gemaakt. De petitie kan men nog steeds ondertekenen op http://www.ec-petition.eu. De handtekeningen zullen in het voorjaar gepresenteerd worden aan het Europees Parlement.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK