Hoftoren: Niet Nix

Nieuws | de redactie
21 maart 2007 | Minister Plasterk heeft twee jonge partijvernieuwers uit de PvdA op sleutelposities op OCW benoemd. Tino Wallaert is zijn politiek assistent geworden. Wallaert was politiek redacteur voor het radioprogramma Met het Oog op Morgen en het weekblad Vrij Nederland. Oud-PvdA-partijbestuurder Arnold Jonk wordt in de nieuwe kennisdirectie programmaleider voor de economische onderbouwing van het onderwijs beleid.

OCW is al enige jaren bezig haar beleid nadrukkelijk evidence based te ontwikkelen. Jonk is als econoom in Den Haag hoog aangeschreven. Hij maakte de laatste jaren deel uit van het directieteam van de Economische Voorlichtingsdienst.

Met Jonk haalt Ronald Plasterk een criticaster van het Innovatieplatform binnen. Zo schreef Arnold Jonk de speech die partijleider Wouter Bos uitsprak bij het in ontvangst nemen van de Kenniseconomie Monitor 2006. In die speech schreef Jonk: “De ijsbreker die het Innovatieplatform volgens Balkenende zou worden, blijkt een ijsblokje dat wegsmolt onder een warme polderdeken. Zo blijkt 70% van de Nederlandse bedrijven nu al onder een van de sleutelgebieden te kunnen worden gerekend”.

De overeenkomst tussen Tino Wallaert en Arnold Jonk is dat zij hun wortels hebben in de PvdA-vernieuwingsbeweging Niet Nix. In de jaren negentig werd deze jongerenbeweging zeer gestimuleerd door toenmalig partijvoorzitter Felix Rottenberg, die de partij flink wilde opschudden. De huidige staatssecretaris Frank Heemskerk komt uit deze beweging voort, evenals het huidige D66 Kamerlid Boris van der Ham. Niet-Nix oprichters Erik van Bruggen en Lennart Booij stelden zich in 1997 samen vergeefs verkiesbaar voor het partijvoorzitterschap. Nadien hebben zij zich toegelegd op politieke en media-advisering via hun bureau BKB. Zij waren bijvoorbeeld in hoge mate betrokken bij de opzet en uitvoering van de verkiezingscampagne voor de PvdA.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK