Hogeschool helpt paralympiërs

Nieuws | de redactie
27 maart 2007 | Het expertisecentrum Health & Mobility van Fontys Paramedische Hogeschool gaat intensief samenwerken met NOC*NSF. De Olympiakoepel schakelt het bewegingsanalysecentrum in om te onderzoeken hoe paralympiërs in training voor 'Peking 2008' sneller, wendbaarder en praktischer kunnen bewegen. Men begon met een pilottraject voor tafeltennisster Kelly. Ton de Lange van Fontys: ‘Kelly heeft een afwijkende vorm benen en voeten. Al snel ontdekten we dat ze gewone sportschoenen droeg. Dat is natuurlijk vreemd omdat ze helemaal geen gewone voeten heeft. Na gedegen onderzoek bleek dat Kelly met aanpassingen aan haar schoenen veel beter uit de voeten zou kunnen.’

Sindsdien heeft zij in de Nederlandse competitie steeds weten te winnen en werd tweede bij de wereldkampioenschappen.  Daarmee is ze genomineerd voor de paralympics in Peking.

Voor een volgend project voor NOC*NSF loopt een nieuwe pilot. De sportorganisatie wil weten wat Fontys kan doen voor rolstoelsporters. De Lange: ‘We hebben te maken met een rolstoeltennisster die door een bacteriële infectie haar handen en benen verloren heeft. Wij onderzoeken hoe zij beter kan tennissen met een aangepaste tennisracket op haar stomp. Tegelijkertijd moet ze haar rolstoel kunnen blijven aandrijven. Ondertussen zijn we hiermee al een heel eind op de goede weg en ik heb er vertrouwen in dat we dit contract ook zullen krijgen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK