‘Ik ben Nederlander en moslim. Daar ben ik trots op’

Nieuws | de redactie
9 maart 2007 | De Leidse student Wereldgodsdiensten en Islamitische theologie Cihan Tekeli maakte deel uit van de groep jongeren die meereisde tijdens het staatsbezoek aan Turkije van koningin Beatrix. In een interview vertelt hij over zijn ervaringen en zijn visie op participatie, dubbele paspoorten en de waarde van de islam voor zijn leven. ‘We moeten van integratie naar contributie.’Twee aan twee
De reis van de jongeren duurde vier dagen langer dan die van de koninklijke delegatie: van 25 februari tot 4 maart. Zo konden ze in Turkije alvast acclimatiseren, en hadden ze na vertrek van de hoge gasten nog tijd om terug te kijken.

De groep jongeren bestond uit twee mbo’ers, vijf hbo’ers en vijf wo’ers, van wie zes autochtone en zes allochtone studenten. In Turkije werden ze zowel in Ankara als in Istanboel twee aan twee gekoppeld aan twaalf Turkse studenten om met hen van gedachten te wisselen en elkaars werelden te leren kennen. Dit deel van het programma kwam er op verzoek van de kroonprins en zijn echtgenote.

Dubbele nationaliteit
Cihan Tekeli studeert in Leiden Wereldgodsdiensten en Islamitische theologie. Hij moet nu haast een bekende Nederlander zijn want er was veel aandacht van de media voor de simultaanreis van de jongeren, onder meer van Nova, NOS Actueel en Trouw. Niet, overigens, vanwege de actuele kwestie van de dubbele nationaliteit. Tekeli heeft er ook twee, de Nederlandse en de Turkse. Hij noemt het standpunt van Geert Wilders ‘angstzaaierij’. ‘Diens argumenten zijn zwak. De mensen om wie het gaat, inclusief prinses Máxima, hebben nog nooit iets ondernomen dat tegen het Nederlandse belang indruist.’

Hoe ga je zelf om met je dubbele nationaliteit?
‘Ik denk er over na om mijn Turkse paspoort op te zeggen. Tot nu toe heeft het mij voornamelijk om praktische redenen, zoals bij de douane, gediend. Het is ook maar een stuk papier voor mij, omdat het de liefde in mijn hart nooit kan vervangen. Het is grappig om te zien dat meneer Wilders & Co naar alle mogelijke smoesjes reiken om hun etnocentristische visie aan Nederland op te dringen. Ze beseffen niet dat ze hiermee er juist voor zorgen dat ik mij steeds meer moslim en Nederlander tegelijk begint te voelen.’
Lees het volledige gesprek met Cihan op de verdiepingspagina van ScienceGuide over het Islamdebat in ons land en het hoger onderwijs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK