Kabinet wil octrooiwet wijzigen

Nieuws | de redactie
19 maart 2007 | De verzilvering van kennis is in Nederland nog niet voorzien van een effectieve regelgeving voor de onderzoeker. EZ en OCW gaan de octrooiwetgeving daarom aanpassen om meer incentives mogelijk te maken. Minister Plasterk kondigde in Rotterdam aan dat de vrijblijvende bepaling van opbrengsten voor de onderzoeken veranderd zal worden.

Als voorbeeld noemde hij de Amerikaanse  Bayh-Dole Act op grond waarvan de individuele onderzoeker tenminste 10% van de inkomsten uit gepatenteerde en vindingen ontvangt. Nu is de regeling nog zo, dat de kennisinstelling naar eigen beleid vaststelt hoeveel een onderzoeker uit een octrooi op eigen werk zal krijgen. “Wij gaan het initiatief nemen om de wet zo te veranderen dat de onderzoeker recht heeft op een zeker percentage van de opbrengst”, zei Plasterk op het congres De Kunst van het verzilveren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK