Kortere colleges wegens brandgevaar

Nieuws | de redactie
1 maart 2007 | Vanwege brandveiligheid krijgen de UvA-studenten in de Oudemanhuispoort 15 minuten minder per college. De drukte in het gebouw maakt dit noodzakelijk volgens het bestuur van de universiteit. De profs moeten dus of sneller praten of minder stof behandelen. De studenten hebben een berekening gemaakt van de consequenties voor hun onderwijs: een eerste- of tweedejaars politicologiestudent heeft zes hoorcolleges per week en dus anderhalf uur minder les per week.

Met veertig collegeweken per jaar komt dit op een reductie van 60 uur neer, ongeveer een tiende van de effectieve lestijd, zo stelt vereniging Machiavelli. Bij studenten met meer contacturen in de Oudemanhuispoort lopen de gemiste uren zelfs nog hoger op, berekenden zij. Liefst kregen zij daarom korting op hun collegegeld, zo melden zij. SP-er Jasper van Dijk heeft minister Plasterk inmiddels via vragen gealarmeerd. U leest ze hieronder.


1
Wat is uw oordeel over het feit dat colleges in de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam met 15 minuten worden ingekort, wat neerkomt op een verlies van 60 uur lestijd per jaar, ofwel een tiende deel van de lestijd (uitgaande van zes hoorcolleges per week)?

2
Deelt u de mening dat strengere brand- en veiligheidsvoorschriften niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit van het onderwijs en dat studenten geen slachtoffer mogen worden van een ‘noodoplossing’?

3
Deelt u de mening van studievereniging Machiavelli, dat zolang de maatregel niet wordt teruggedraaid, studenten recht hebben op restitutie van een tiende deel van hun collegegeld, namelijk 150 euro? Zo neen, waarom niet?

4
Bent u bereid om op korte termijn in overleg te gaan met de studenten en met het College van Bestuur om te werken aan een aanvaardbare oplossing?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK