Magnetisch veld van de aarde ontraadseld

Nieuws | de redactie
9 maart 2007 | Op de TU Delft is een belangrijke stap voorwaarts gezet naar het begrijpen van de oorsprong van het aardmagnetisch veld. De wetenschap schrijft het ontstaan van het aardmagnetisch veld toe aan de beweging van elektrisch geleidende vloeistoffen in de vloeibare kern van de aarde. Pas recent probeert men dit mechanisme experimenteel na te bootsen en te onderzoeken. U kunt een film daarvan hier zien.


Experimenten die werden verricht in Riga (1999) lieten voor het eerst zien dat een vloeibare metaalstroom die een spiraalbeweging maakt in een cilindervorm een langzaam groeiend magnetisch veld kan opwekken. Hierop volgde het EU-researchproject MAGDYN (2001- 2005) met als doel te laten zien dat het opgewekte magnetisch veld zichzelf in stand kan houden. Het ontwerp van deze experimenten en de theoretische uitleg van de data steunden daarbij zwaar op de numerieke simulatiemodellen van dr. Sasa Kenjeres en prof. Kemal Hanjalic van de afdeling Multi Scale Physics van de TU Delft. Hun theoretische en numerieke model is bovendien het eerste dat de waargenomen effecten in Riga verklaart en voorspelt.

Op basis van de resultaten van Kenjeres en Hanjalic wordt nu een nieuwe generatie van experimentele faciliteiten ontwikkeld, in de VS (onder meer in Los Alamos en Maryland), Grenoble en Rusland (Perm). Deze faciliteiten zullen de magnetische kern van de aarde nog realistischer dan voorheen nabootsen. De nieuwe experimenten zullen naar verwachting waardevolle nieuwe inzichten opleveren over het aardmagnetisch veld. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Physical Review Letters.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK