Martin Walser over liefde en Grass

Nieuws | de redactie
1 maart 2007 | De bekende Duitse romancier Martin Walser is 6 maart te gast bij Felix Meritis. Aanleiding is het verschijnen van de Nederlandse uitgave van zijn nieuwste roman Der Augenblick der Liebe (2004). In zijn lezing gaat Walser onder meer in op de rol van intellectuelen in het politieke debat in Duitsland.

Hij zelf behoort tot de meest prominenten onder hen, van een tijd als uiterst linkse publicist in de jaren zestig tot de transformatie naar een meer kritische en vaak omstreden reflectie op de nationale cultuur en 'Befindlichtkeit' van het maatschappelijk debat over schuld en boete in het Duitsland in de jaren negentig. Zo zal hij zijn visie geven op de geruchtmakende onthullingen van en over zijn collega Günter Grass vorig jaar in diens autobiografie Beim Häuten der Zwiebel.

De titel van Walsers roman Het ogenblik van de liefde is ingegeven door de filosofie van de Franse filosoof La Mettrie (begin 18e eeuw). La Mettrie stelde dat ‘elke poging je vrij te voelen of als een vrij mens te gedragen uitmondt in schuldgevoel.’ In Het ogenblik van de liefde is in het licht van deze filosofie ook het huwelijk een gevangenis, waaruit de hoofdpersoon, Gottlieb Zürn, probeert te ontsnappen door een affaire met een jonge Amerikaanse wetenschapster aan te gaan. De verliefdheid en de affaire overvallen ook hem, hij was er niet naar op zoek. Zij is jong, hij al op leeftijd, maar desondanks valt hij in het geluk van het moment. Wat natuurlijk niet lang kan duren.

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 7,- / € 5,- (studenten, CJP, 65+)
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK