Ook digitaal recht moet behoorlijk recht zijn

Nieuws | de redactie
22 maart 2007 | De digitalisering van de rechtspraak leidt tot betere en snellere procedures. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden, onder mer voor de maatschappelijke rol van het recht. Voor burgers die niet gewend zijn om met ICT om te gaan, kan de rechtspraak ontoegankelijk worden. UU-promovendus Ronald van den Hoogen ontwikkelde zestien beginselen die ervoor kunnen zorgen dat ‘elektronische rechtspraak’ ook ‘behoorlijke rechtspraak’ blijft. 

In de literatuur zijn voor de huidige rechtspraak kwaliteitseisen ontwikkeld, zogenaamde beginselen van behoorlijke rechtspraak. Nu de rechtspraak digitaliseert, dient nagedacht te worden over kwaliteitseisen die voor elektronische rechtspraak zouden moeten gelden, zogenaamde beginselen van behoorlijke elektronische rechtspraak. Van den Hoogen geeft met zijn beginselen aan dat rechters in bepaalde gevallen verplicht zijn om digitaal te werken, bijvoorbeeld als zij daardoor sneller tot een beslissing kunnen komen of hun beslissing beter kunnen motiveren. Tegelijkertijd moet volgens de onderzoeker de toegang tot de rechter ook voor burgers die niet goed met computers kunnen omgaan gewaarborgd blijven. Van den Hoogen is verder van mening dat rechtstreekse uitzending van zittingen mogelijk moet zijn, dat anonimisering van uitspraken alleen onder bijzondere omstandigheden mag gebeuren en dat het in eenvoudige zaken mogelijk moet zijn om computers te laten rechtspreken.

Op dit moment vinden bij diverse rechtbanken experimenten plaats met digitale dossiers, bestaat de mogelijkheid om verdachten en getuigen via een videoverbinding te verhoren, kunnen partijen processtukken op elektronische wijze naar de rechtbank sturen en zijn steeds meer rechterlijke uitspraken op het internet te vinden. In de toekomst worden zittingen wellicht rechtstreeks online uitgezonden of worden eenvoudige rechtzaken door computers behandeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK