Opleiding van Saudi medici vorm van kennisexport

Nieuws | de redactie
21 maart 2007 | OCW meldt dat de opleiding geneeskunde voor Saudi-Arabische studenten niet ten koste gaat van de capaciteitsinzet voor de nationale behoefte. Minister Plasterk noemt dit onderwijs “een vorm van in Nederland plaatsvindende kennisexport via een apart arrangement.”

Tegen het CDA-Kamerlid Joldersma zegt hij in antwoorden op haar vragen onder meer: “Ik deel de opvatting dat het inzetten van capaciteit voor deze studenten niet ten koste mag gaan van de capaciteit voor reguliere studenten geneeskunde. De Saudi-Arabische studenten die in Nederland studeren maken dan ook geen deel uit van de reguliere initiële geneeskundeopleiding. De betreffende universiteiten hebben ervoor gekozen dit traject te gieten in de vorm van contractonderwijs, dat kan worden verzorgd buiten het reguliere onderwijs.

Zij berekenen de integrale kostprijs door aan de contractspartner. De aldus verkregen middelen strekken tot bekostiging van de voorzieningen die naar het oordeel van de instellingen voor deze opvang noodzakelijk zijn. De voorzieningen zullen naar verwachting liggen in de personele en infrastructurele sfeer. Ook zal het wellicht nodig zijn aanvullende capaciteit bij perifere ziekenhuizen in de regio te kopen. Een en ander staat ter beslissing van de betrokken universiteit.

De Saudi-Arabische studenten die in Nederland studeren volgen dus geen onderwijs via het reguliere initiële traject geneeskunde en gaan niet ten koste van de ruimte voor 2850 studenten die op basis van ramingen voor de reguliere studenten geneeskunde is gereserveerd. De opleiding wordt niet door de Nederlandse overheid bekostigd. Er is hier sprake van een vorm van in Nederland plaatsvindende kennisexport via een apart arrangement dat buiten het reguliere onderwijstraject om in de vorm van contractonderwijs wordt gegeven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK