Opofferende therapie in Belarus

Nieuws | de redactie
14 maart 2007 | Vrijdag 16 maart is het de Dag van Solidariteit met het onderdrukte volk van Wit- Rusland. ScienceGuide besteedt al enkele jaren speciale aandacht aan de repressie door de dictatuur van Loekasjenko.Diens vaak buitengewoon gewelddadige onderdrukking van de democratische studentenbeweging en haar leden blijft Europa manen tot actie. Twee films over de toestand in Belarus worden de 16e vertoond in De Balie in Amsterdam: “Lesson of Belarusian” door Miroslaw Dembinski en “Can I Get a Right” door Sebastian Heintzel. U kunt ze om half vier en half zes ook als webcast live hier zien.Meest welsprekende bericht op ScienceGuide uit de tirannie aan onze oostgrens bljft de brief van Andrej Dynko uit zijn cel. Hij werd op 21 maart vorig jaar opgepakt, omdat hij mee deed met het studentenprotest tegen de vervalste verkiezing van de president. Zijn brief over zijn ervaringen en met een reflectie op wat er met hem, zijn land en zijn vrienden gebeurt, is indringend, vaak humoristisch en literair van hoog niveau. ‘Opofferende therapie’ noemt hij de acties van de studenten van Zubr, BSA en de andere jongerenclubs die zich letterlijk niet laten kisten door de nazaten van de KGB. De geheime dienst en knokploeg voor de president heet trouwens nog steeds zo. Het schaamteloos gebrek aan fantasie in de repressie is een van de eigenzinnige trekjes van ‘de laatste dictatuur in Europa’.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK