OU adviseert Argentijnse duurzaamheid

Nieuws | de redactie
20 maart 2007 | Studenten Milieuwetenschappen van de OU adviseren de provincie Mendoza in Argentinië bij het opzetten van het nieuwe omgevingsplan, met name over het organiseren van de participatie van belanghebbenden en het draagvlak. Het bestuur van Mendoza heeft aangekondigd dat de adviezen van de Nederlandse studenten richting zullen geven aan het vervolg van het project . De provincie is bezig met het ontwikkelen van een plan waarin duurzame ontwikkeling een belangrijke rol speelt. Een van de moeilijkste aspecten van zo’n traject is feeling houden met alle actoren en betrokkenen in het plannen van duurzame ontwikkeling.

De studenten van de Open Universiteit hebben de provincie geadviseerd om innovatieve methoden – onder andere in Drenthe en Limburg gebruikt – toe te passen op een manier aangepast aan de Argentijnse omstandigheden.

Voor de Nederlandse studenten is deze adviesopdracht een onderdeel van hun opleidingsprogramma. Als medewerkers van een Virtueel milieuadviesbureau moeten zij werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. De onderlinge samenwerking en de contacten met de opdrachtgevers verlopen daarbij grotendeels via internet. De studenten zijn dan ook niet zelf naar Argentinië geweest: zij konden uitstekend contact houden met de opdrachtgevers via internet. De presentatie van de eindresultaten verliep bijvoorbeeld via videoconferentie. Daarbij waren aan Argentijnse kant onder andere aanwezig de projectleider van het Mendoza-omgevingsbeleid, Alejandro Drovandi, en zijn team, de staatssecretaris van Milieu van de provincie Mendoza, Carlos Gustavo Morgani, en enkele medewerkers van de Universidad de Cuyo (zie foto).

De opdracht voor de provincie Mendoza is een gevolg van de samenwerking van de faculteit Natuurwetenschappen met onder andere de Universiteit Nacional de Cuyo (Argentinië) in het kader van het ALFA-programma. Dit América Latina – Formación Académica van de EU streeft naar samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs in de EU en Zuid-Amerika. Een van de projecten is de ontwikkeling van een volledige internationale Master on Sustainable Development and Governance. Een groep van universiteiten uit Zuid-Amerika en Europa, waaronder de OU, werkt onder leiding van de Universität Lüneburg aan deze opleiding.

Binnen deze opleiding is de Open Universiteit verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het cursusmodel voor virtual consultancy. Het Mendoza-adviestraject is een van de eerste pilots hiervoor. In dit model werken studenten afkomstig uit verschillende vakgebieden en uit verschillende werelddelen samen via een e-platform. In deze ict-omgeving vinden zij alle instrumenten die ze nodig hebben om met elkaar het project tot een goed einde te brengen. Eind februari presenteerde het studententeam hun werk al online op de ALFA- conferentie in Lima (Peru). Eveneens online presenteerde de faculteit Natuurwetenschappen daar het model voor virtueel projectwerk voor deze master. Inmiddels is naar aanleiding van de pilot besloten dat ‘ international virtual consultancy’ volgens het didactisch model van het virtueel milieuadviesbureau in het thesisjaar van de internationale master zal worden ingebouwd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK