Wereldzeeën op 1 miljard kilometer van de aarde

Nieuws | de redactie
14 maart 2007 |


Op het noordelijk halfrond  van Titan zijn zeeën gevonden zo groot als die op aarde. Zij zijn hoogstwaarschijnlijk gevuld met vloeibaar methaan of ethaan. Een van de grootste heeft een omvang die groter is dan de Grote Meren in Amerika, zoals Lake Michigan of Lake Superior. De zeeën lijken enkele tientallen meters diep te zijn, zo blijkt uit de radarmetingen en beelden van de sondes Cassini en Huygens die een meer integrale analyse van dit fenomeen op de Saturnusmaan mogelijk zijn gaan maken.

‘Much larger than similar features seen before on Titan, the largest dark feature measures at least 100 000 square kilometres. Since the radar has caught only a portion of each of these features, only their minimum size is known. Titan is the second largest moon in the solar system and is about 50 percent larger than Earth’s moon. Cassini’s visual and infrared mapping spectrometer also captured a view of the region, and the team is working to determine the composition of the material contained within these features to test the hypothesis that they are liquid-filled,’ melden ESA en Nasa. u kunt zelfs een geheel nieuwe animatie van de beelden hier bekijken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK