Wit-Rusland wordt niet vergeten

Nieuws | de redactie
20 maart 2007 | Een jaar geleden fraudeerde de Wit-Russische dictator Lukashenko zijn eigen herverkiezing.  Gisteren begonnen de eerste vrije presidentsverkiezingen van Wit-Rusland, op het Haagse Binnenhof.
De eerste exit-polls van De Vrije Stembus zijn een opsteker voor de democratie. Van Arend-Jan Boekestijn (VVD) tot Harry van Bommel (SP) en van Pieter Omzigt (CDA) tot Alexander Pechtold (D66), hebben Kamerleden met hun stem Wit-Rusland gesteund. Ook de hoofdredacteur van ScienceGuide bracht zijn stem uit. Over de laatste dictatuur in Europa leest u alles op onze speciale Belarus-pagina.

Na Nederland reist De Vrije Stembus door heel Europa en komt bij alle Europese leiders langs zodat ook zij hun stem voor de democratie kunnen geven.
Bedrog is bij Alexander Lukashenko de gewoonste zaak van de wereld, zelf gaf hij toe zijn eigen herverkiezing te hebben ‘geflest’. Lukashenko heet dan ook ‘de laatste dictator van Europa’. Zijn regime is verantwoordelijk voor het verdwijnen van oppositieleiders, het molesteren van demonstranten en het jarenlang in strafkampen opsluiten van andersdenkenden.

Vorig jaar tekenden vele Europese toppers de petitie van Mission to Minsk voor een vrij Wit-Rusland, zoals de rechterhand van Angela Merkel (CDU), de Wit-Russische oppositieleider Alexander Milinkievicz, Camiel Eurlings (CDA), Joost Lagendijk (GL), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Marcinkievicz (Minister- President Polen). Zelfs buurtland Rusland steunt Lukashenko niet langer. 25 Maart vieren de vrije Wit-Russen hun onafhankelijksdag. Elke stem voor die vrijheid telt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK