Bellen met Woytila

Nieuws | de redactie
4 april 2007 | Bij de aankondiging van gastspreker Jo Ritzen op het Nuffic-jaarcongres vertelde Sander van den Eijnden over zijn bijzondere ervaringen met minister Ritzen, onder wie hij diende als directeur internationalisering. “Ik kan mij nog levendig herinneren hoe wij een keer in Egypte langsgingen bij de Groot-Moefti. Jo zei daar tegen de geestelijk leider van de moslims dat er toch een oplossing moest komen voor de kwestie- Salman Rushdie.

De Groot-Moefti bleek bereid daaraan mee te werken: “Er moet een commissie komen met drie wijzen”. Die commissie zou moeten bestaan uit ayatollah Khamenei, paus Johannes Paulus II en de aartsbisschop van Canterbury. “Als jullie die aartsbisschop en de paus regelen, regel ik de ayatollah”, zo stelde de Groot Moefti voor als praktische aanpak.

Na het gesprek verdeelde Jo Ritzen het werk: “Het is natuurlijk prima als jij de aartsbisschop van Canterbury doet. Maar ik denk dat ik de paus beter zelf kan bellen”. Van den Eijnden: “Ik weet eigenlijk nog steeds niet of dit nu ironie van de minister was of een voorbeeld van ‘gewoon kijken hoever je komt”. Ritzen beaamde ter plekke die laatste interpretatie: “Optimisme is mijn motto”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK