Dijkgraaf waarschuwt voor effect Smartmix

Nieuws | de redactie
13 april 2007 | Spinozist Robert Dijkgraaf is kritisch over de ‘smartmix’ gelden voor het onderzoek. “Met een goede kwaliteit van het onderwijs scoor je geen punten op de lijsten die voor de verdeling van het geld van belang zijn” onderstreepte hij in een debat voor het Akku-jubileum in Nijmegen. Daarmee worden de universiteiten nog meer gestuurd op het eenzijdig benadrukken van onderzoekskwaliteit.

“De helft van dat geld, 50 miljoen, wordt betaald door het ministerie van EZ. Hartstikke mooi. Maar de andere helft komt uit het budget voor de universiteiten. En omdat het bij Smartmix-projecten per definitie gaat om toegepast onderzoek, gaat dit fonds dus ten koste van bijvoorbeeld de alfa en gamma-richtingen.” Aangezien ook de onderwijskwaliteit in dit verband geen rol speelt als criterium voor aanvraag en toewijzing, vond Dijkgraaf de ‘smartmix’ onbedoeld eigenlijk minder geschikt om onderzoek te financieren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK