Genen veroorzaken hartfalen

Nieuws | de redactie
11 april 2007 | Het aanzetten van transcriptiefactor MEF2 in het hart veroorzaakt hartfalen. MEF2 activeert een genetisch programma dat leidt tot langere en dunnere hartspiercellen, waardoor de hartkamers uitrekken en het hart slechter functioneert. Dat concludeert UU-promovendus Ralph van Oort in zijn proefschrift.


Het hart reageert op stress door middel van groei of hypertrofie. Hypertrofie resulteert vaak in hartfalen, maar er is veel onbekend over de signalen die hypertrofie en hartfalen veroorzaken. Van Oort onderzocht in The transcription factor myocyte enhancer factor-2 (MEF2) in cardiac hypertrophy and heart failure de rol van die factor MEF2 in de ontwikkeling van hypertrofie en hartfalen. Hij denkt dat de door MEF2 geactiveerde genen een nieuw en veelbelovend aangrijpingspunt vormen voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën tegen hartfalen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK