Heibel om venusschelpen

Nieuws | de redactie
16 april 2007 | De Groningse hoogleraar dierecologie Theunis Piersma voelt zich bedreigd. Kokkelvissers zouden hem onder druk willen zetten om kritische uitlatingen achterwege te laten. Een bedrijf uit deze sector wil gaan vissen in Afrika, bij het Nationaal park Banc d’Arguin in Mauritanië. Piersma verricht daar onderzoek.

In een krantenartikel meldde de baas van dat bedrijf over de onderzoeker dat deze liegt “over mijn plannen om op venusschelpen te vissen voor de kust van Mauritanië. Ik heb nog geen schelp opgevist, toch word ik nu al afgeschilderd als een natuurramp.”

Piersma bestrijdt dat hij zich zo heeft uitgelaten over de plannen van de vissers en voelt zich gedemoniseerd, zo meldt hij de UK. “Er valt voor de vissers miljoenen te verdienen in Afrika. Zo word ik aangemerkt als degene die ze daarvan weerhoudt.” Piersma vindt dat door de druk van de kokkelvissers de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om onafhankelijk onderzoek te doen in gevaar komt. “Ze hebben ook wel eens dreigend voor mij gestaan, en gezegd dat ik moet oppassen met wat ik zeg. Ik zou dus als onderzoeker mijn mond moeten houden over mijn bevindingen.” Ook zou al eens knokploeg ingezet zijn tegen actievoerders, zodat Piersma zcih erg ongerust maakt. Het CvB beraadt zich op stappen en steunt de hoogleraar ten principale.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK