Het Grote Voedingsexperiment

Nieuws | de redactie
23 april 2007 | De gecombineerde bovenbouwgroepen van de Wilbertschool uit Hengelo (Overijssel) en groep 7 van OBS de Berenburchtschool uit Oostburg (Zeeland) hebben met hun inzending het Grote Voeding Experiment gewonnen.

De leerlingen van deze twee klassen voeren op 6 en 7 juni een wetenschappelijk onderzoek uit in NEMO, in samenwerking met onderzoekers  van Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en Leids Universitair Medisch Centrum. Na afloop presenteren ze de onderzoeksresultaten op een persconferentie. De betrokken universitaire onderzoekers zullen de resultaten presenteren op wetenschappelijke symposia en in tijdschriften. Het Grote Voeding Experiment is de tweede editie van Het Grote Experiment. In 2005 werd het succesvolle Grote
Slaapexperiment georganiseerd.

Het doel van de wedstrijd in het kader van het Grote Voeding Experiment was: kinderen aan de hand van het onderwerp Voeding & Leefstijl de boodschap meegeven dat wetenschap leuk en fascinerend is. Wetenschap is niet moeilijk en voor iedereen toegankelijk. Stel vragen, ga op zoek naar de antwoorden en ontdek interessante dingen! Vijftig scholen hebben lesmateriaal voor twee lessen ontvangen. In die lessen hebben leerlingen geleerd hoe onderzoek gedaan wordt en hoe een onderzoeksvoorstel in elkaar zit. Aan de hand van de lessen konden de leerlingen zelf een onderzoeksvoorstel maken. Dit voorstel vormde de inzending voor de wedstrijd.

***Inzendingen***
De inzendingen voor de wedstrijd waren zowel verrassend als origineel en over het algemeen van goede kwaliteit. ‘Krijg je meer energie van een appel of van een dropje?’, ‘Kun je minder snel rekenen wanneer je ongezond eet; of gaan vooral je scheten meer stinken?’. Naast doordachte  proefjes heeft menige groep een mooie en kleurrijke presentatie geleverd. De jury van de wedstrijd bestond uit Prof.dr. Michael Muller (WUR), Prof.dr. Gert Jan van Ommen (LUMC) en Prof.dr. Klaas Westerterp (UM).

***Winnaars***
‘Ren je sneller als je een energiereep op hebt?’ Dat vroegen de leerlingen van de Berenbruchtschool zich af. Ze dachten van wel, want suiker = energie. Rond deze vraag hebben de kinderen een experiment ontworpen: hardloopwedstrijden met en zonder energiereep. De leerlingen van de Wilbertschool hebben een uitgebreid voeding-/gezondheidsonderzoek opgezet en uitgevoerd. Tenslotte vroegen zij zich af of de resultaten bij herhaling van het onderzoek hetzelfde zullen zijn.

Het Grote Voeding Experiment is een wedstrijd voor bovenbouwgroepen van de basisschool, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Netherlands Genomics Initiative (NGI), ZonMw – de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en  zorginnovatie, science center NEMO, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Centre for Medical Systems Biology (CMSB), Wageningen Universiteit (WUR), Nutrigenomics Consortium (NGC) en Universiteit Maastricht (UM).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK