Maatschappelijk werkers en de diversiteit van hun cliënten

Nieuws | de redactie
12 april 2007 | Promovenda Marleen van der Haar (UU) onderzocht de manieren waarop maatschappelijk werkers in het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) in Nederland omgaan met de diversiteit van hun cliënten. De studie richt zich op allochtone cliënten.Het maatschappelijk werk biedt psychosociale hulp en heeft als onderdeel van het sociaal beleid de publieke taak de zelfredzaamheid van hun cliënten te vergroten. Het onderzoek van Van der Haar  laat zien dat maatschappelijk werkers in hun professionele repertoire een cliëntgerichte en individualiserende benadering hebben. De veldwerkstudie laat zien dat de bestudeerde maatschappelijk werkers, ondanks dit individualiserende repertoire, het omgaan met hun allochtone cliënten vaak als anders en ingewikkeld ervaren. In de verklaringen voor deze andersheid door de maatschappelijk werkers worden allochtone cliënten als een categorie gezien en het begrip cultuur gebruikt als factor die de hulpverlening anders en ingewikkeld maakt. Dit lijkt in contrast te staan met het professionele discours dat juist ruimte biedt om om te gaan met diversiteit.

Marleen van der Haar, Ma(r)king Differences in Dutch Social Work. Professional Discourse and Ways of Relating to Clients in Context. Rozenberg Publishers, 2007.

De samenvatting van het boek leest u hier
U kunt het boek hier bestellen
Meer achtergronden over het thema ‘werk’ vindt u op onze pagina Sociale Innovatie
Meer boeken uit de Tinbergenreeks vindt u op onze Boekenpagina .«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK