Modernisering in Chili sinds 1964
Nieuws |
de redactie
6 april 2007 | Het ‘moderne’ heeft sinds de onafhankelijkheid een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op Latijns-Amerikaanse elites. Dit is in het bijzonder het geval in Chili, waar de politieke elites een groot enthousiasme voor modernisering en moderniteit aan de dag hebben gelegd. De relatieve stabiliteit van het land en de verhoudingsgewijs hoge mate van ontwikkeling hebben de wens tot het bereiken van de ‘volledige modernisering’ alleen nog maar versterkt. Blijkbaar wordt de aantrekkingskracht van de moderniteit sterker naarmate die dichter benaderd wordt.
Het onderzoek Contesting Modernities van Gerard van der Ree richt zich op de manieren waarop Chileense elites hebben geprobeerd hun land te moderniseren door middel van politieke projecten, en hoe als gevolg daarvan specifieke patronen van moderniteit zijn ontstaan. Het laat zien dat ondanks de ideologische verschillen tussen verschillende politieke elites, een sterk element van continuïteit kan worden gevonden in de moderniserende aard van hun projecten.
De samenvatting van het onderzoek leest u hier.
Gerard van der Ree, Contesting Modernities. State- led Projects of Modernisation in Chile, 1964-2006. Dutch University Press, Latin America Research Series, 2007.
U kunt het boek hier bestellen
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
