Nederlandse studenten trekken naar Vlaanderen

Nieuws | de redactie
19 april 2007 | Steeds meer Nederlanders vinden de weg naar Belgische universiteiten en hogescholen, zo meldt de Vlaamse krant De Morgen. Vooral de grote toegankelijkheid én de kostprijs lokken de Nederlanders.

Dat blijkt uit cijfers van het Belgische onderwijsministerie. 

In het academiejaar 2001-2002 studeerden 2.040 Nederlandse studenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten. Vorig academiejaar waren dat er al 2.648. Globale cijfers voor dit jaar zijn er nog niet, maar uit gegevens van de UGent en de KU Leuven blijkt dat de stijging zich doorzet. In Leuven steeg het aantal studenten van 678 naar 805. Gent tikte af op 567 en ook in Antwerpen zitten er dit jaar al 522 studenten van Nederlandse origine.

De hogescholen kennen eveneens een stijgend aantal Nederlanders: van 714 studenten zes jaar geleden naar 1.146 vorig jaar. Ook bij de docenten zijn er, zij het kleine, toenames merkbaar. De populaire opleidingen blijven in eerste instantie geneeskunde en diergeneeskunde. Maar ook biomedische wetenschappen en in mindere mate rechten en handelswetenschappen zijn populair.

Hans Pijpelink (28) is Nederlander, studeert aan de UGent biotechnologie en fungeert er als ‘studentenbeheerder’. Dat het aantal landgenoten blijft stijgen, wijt hij aan drie factoren.
“Ten eerste is er de steeds groter wordende mobiliteit. Daarnaast wijken door de schaarste op de Nederlandse kotenmarkt steeds meer studenten uit naar België. Bovendien krijgen de Belgische universiteiten en hogescholen een steeds betere naam in Nederland. Op AVS was een reeks over de UGent te zien en die kon in Zeeland op veel bijval rekenen.”

Bron: www.demorgen.be


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK