Sachiko Ueyama wint eerste Prix du Port

Nieuws | de redactie
23 april 2007 | Sachiko Ueyama is de winnaar van de eerste editie van Prix du Port, de nieuwe prestigieuze prijs voor muzikaal toptalent van het Rotterdams conservatorium Codarts. In een uitverkocht nieuwe Luxor Theater ontving zij zaterdagavond uit handen van Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam 10.000 euro en een beeld van de Nederlandse kunstenaar Eric Claus.

Sachiko UeyamaSachiko Ueyama nam het tijdens de grootse finale-avond op tegen vier andere Codartsstudenten in een avondvullend programma dat onder leiding stond van Brigitte Kaandorp en werd begeleid door het Codarts Symphonic Jazz Orchestra o.l.v. Henk Meutgeert.

De jury bestond uit Cristina Branco (Portugese fadozangeres), Mike Garson (toetsenist van David Bowie), Neil Wallace (programmeur Concertgebouw De Doelen), John Floore (directeur Limburgs Symphonie Orkest) en Gijs de Lange (theaterregisseur). De finalisten werden beoordeeld op muzikaliteit, vakmanschap, concept en presentatie.

De winnaar
Dat je ook kunt dansen met een basklarinet laat Sachiko Ueyama (Japan, 1975) zien. Ze ontlokt met het bijna lichaamsgrote instrument de meest prachtige klanken die rechtstreeks uit haar eigen lijf lijken te komen. Gekleed in kleurrijke, Japanse kostuums en met hulp van Japanse dansers vertelt ze een oeroud sprookje uit haar moederland.

Uit het jury rapport
“De jury is onder de indruk geraakt van de veelzijdigheid en originaliteit van de totale performance van de winnaar. Daarbij heeft de jury zich gefocused op de samensmelting tussen beeld, klank en muzikaliteit. In de show van Sachiko Ueyama trof de jury een mooie balans tussen de vier criteria waarop is beoordeeld: muzikaliteit, ambacht, presentatie en concept.”

Prix du Port 2007
Prix du Port is een initiatief van het Luxor Theater Rotterdam, het Rotterdams Conservatorium Codarts, Hogeschool voor de kunsten en het Havenbedrijf Rotterdam. Deze eerste editie van dit nieuwe muziekconcours is onderdeel van het 75 jarige jubileum van het Havenbedrijf Rotterdam. Tijdens de uitreiking maakte Hans Smits bekend dat Prix du Port wegens het grote succes een tweede editie krijgt in 2009 en vervolgens iedere twee jaar zal worden georganiseerd. In 2009 staan de voorrondes ook open voor studenten van de andere Nederlandse conservatoria.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK