Scholing effectiever voor ondernemers dan werknemers

Nieuws | de redactie
11 april 2007 | Promovendus Justin van der Sluis (UvA) bestudeerde het effect van scholing (van basisschool tot universiteit) op de prestaties van ondernemers en werknemers in de Verenigde Staten. Uit zijn onderzoek blijkt dat de rendementen van scholing hoger zijn voor ondernemers dan voor werknemers. Dit is verrassend omdat eerder onderzoek, dat gebruikmaakte van minder nauwkeurige statistische technieken, geen verschil aantoonde.

Voor aanstaande ondernemers loont het dus nog meer dan voor werknemers om een (hogere) opleiding te volgen. Op basis van aanvullende analyses geeft Van der Sluis een mogelijke verklaring voor dit hogere rendement voor ondernemers. Ondernemers hebben meer vrijheid om hun scholing optimaal in te zetten. Ze worden namelijk niet beperkt door regels van hun superieuren en kunnen zelf uitmaken hoe zij de hoogste productiviteit met hun scholing kunnen behalen. Dat leidt tot een hoger rendement op de investering in scholing. Beleidsmakers hebben tot nu toe geen rekening gehouden met bovenstaande en andere verschillen tussen ondernemers en werknemers. Verder onderzoek moet uitwijzen of het verschil in rendement van scholing ook in Nederland voorkomt, zoals eerste aanwijzingen suggereren. In dat geval zouden ondernemende mensen meer moeten investeren in onderwijs.

Justin van der Sluis, Succesful Entrepeneurship and Human Capital. Tinbergen Institute, 2007.

De samenvatting van het boek leest u hier.
U kunt het boek hier bestellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK