Serious gaming serieuze innovatie

Nieuws | de redactie
27 april 2007 | TNO heeft het innovatieve game ‘Triangler’ ontwikkeld en won er twee prijzen tegelijk mee. Bedenkers Oskar van Deventer en Victor Klos zien dan ook veel perspectief. “Nederland neemt wereldwijd een vooraanstaande positie in in de gaming industrie. TNO Defensie en Veiligheid werkt aan serious gaming voor training van respons op crisissituaties. Gaming ís innovatie."

Het spel Triangler kwam tot stand door contacten tussen TNO-experts op het gebied van ICT en van defensie over context-aware gaming. “Er zaten juweeltjes tussen de genomineerde games, maar volgens de jury was Triangler én een mooi nieuw spel én hadden we hiermee een nieuw genre in het leven geroepen. Een prachtige stimulans om verder te gaan met gaming. TNO heeft alles in huis om op dit gebied zijn rol als innovatieve speler verder uit te bouwen. Zo hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar serious gaming in Nederland, op het gebied van preventie en zorg heeft TNO het spelconcept MakeMeMove bedacht om jonge kinderen te stimuleren meer te bewegen en we gebruiken games om complexe beslissingen in de bouw inzichtelijk te maken. TNO is verder één van de drie partners in het Center voor Advanced Gaming and Simulation.”

De nieuwe rol van Nederland als innovatief voortrekker heeft aanzienlijke consequenties en mogelijkheden. De komende 10-15 jaar komt een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. Deze ‘millenials’ bestaan uit jongeren die zijn opgegroeid met internet, gewend aan razendsnel communiceren. Concepten als YouTube en Hyves hebben zij uit het niets groot gemaakt. “Een millenial gaat straks aan de slag in een bedrijf en verwacht dat hij kan MSN’en en dat alle mogelijke manieren van communicatie beschikbaar zijn. Gaming is een van de belangrijkste talen die zij spreken.”

“Een belangrijke inspiratiebron voor Triangler was COOL Run, bedacht door onze collega’s in Groningen. Dat is een intelligente manier om personen, sensoren, apparaten en netwerken te koppelen. Lichaamssensoren ontsluiten informatie via een telefoon real-time naar een webdienst in samenwerking met Google Maps. Zo kunnen trainers of toeschouwers de locatie en prestatie van sporters op de voet te volgen. Bij Triangler combineren we op GPS gebaseerde locatiediensten met presence en mobiele communicatie via het mobieltje. Er komt een hoop tactiek en creativiteit bij kijken. Triangler heeft ook een serieuze kant omdat het geschikt is voor grootschalige training bij crisissituaties.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK