Snellere internetdiensten mogelijk
De tijd die nodig is om te communiceren met een internetdienst kan worden verkort met de replicatie techniek. Hierbij staan computerbestanden die de dienst aanbiedt niet op één centrale plek. Kopieën van de bestanden worden geplaatst op verschillende plekken in het web, op zogenaamde replicaservers. Wanneer de gebruiker van de dienst een bestand opvraagt, verwijst het systeem naar een kopie op een nabijgelegen replicaserver. De computer van de gebruiker neemt dan contact op met die server en haalt het bestand daar op. Het downloaden gaat nu sneller dan zonder replicatie, omdat de replicaserver dicht bij de gebruiker in het web staat.
Om de prestaties hoog te houden moet het systeem de vertraging tussen gebruiker en replicaserver inschatten. Aan de hand van deze informatie neemt het systeem beslissingen over het creëren van kopieën van bestanden op de replicaservers. Deze servers worden vervolgens ingesteld voor gebruik door bepaalde groepen gebruikers. Michal Szymaniak presenteert in zijn proefschrift een aantal beslissingstechnieken die hiervoor bij grote systemen nodig zijn.
Systemen die replicatie gebruiken, heten web replica hosting systems. De techniek wordt vooral gebruikt voor databanken en systemen voor het delen van bestanden. Het onderzoek van Szymaniak richt zich op het internet, maar zijn bevindingen zijn ook bruikbaar voor andere grootschalige gespreide systemen.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
