Snellere internetdiensten mogelijk

Nieuws | de redactie
10 april 2007 | Grote diensten op internet lijden soms onder het eigen succes. Als veel gebruikers wereldwijd grote (multimedia-) bestanden aanbieden, zoals bij YouTube,  en daarmee zo’n dienst tegelijk raadplegen, reageert het systeem steeds trager. De gebruikers hebben bovendien steeds hogere verwachtingen. Dit zette VU-promovendus Michal Szymaniak ertoe een methode te ontwikkelen om internetdiensten te versnellen.  De tijd die nodig is om te communiceren met een internetdienst kan worden verkort met de replicatie techniek. Hierbij staan computerbestanden die de dienst aanbiedt niet op één centrale plek. Kopieën van de bestanden worden geplaatst op verschillende plekken in het web, op zogenaamde replicaservers. Wanneer de gebruiker van de dienst een bestand opvraagt, verwijst het systeem naar een kopie op een nabijgelegen replicaserver. De computer van de gebruiker neemt dan contact op met die server en haalt het bestand daar op. Het downloaden gaat nu sneller dan zonder replicatie, omdat de replicaserver dicht bij de gebruiker in het web staat.

Om de prestaties hoog te houden moet het systeem de vertraging tussen gebruiker en replicaserver inschatten. Aan de hand van deze informatie neemt het systeem beslissingen over het creëren van kopieën van bestanden op de replicaservers. Deze servers worden vervolgens ingesteld voor gebruik door bepaalde groepen gebruikers. Michal Szymaniak presenteert in zijn proefschrift een aantal beslissingstechnieken die hiervoor bij grote systemen nodig zijn.

Systemen die replicatie gebruiken, heten web replica hosting systems. De techniek wordt vooral gebruikt voor databanken en systemen voor het delen van bestanden. Het onderzoek van Szymaniak richt zich op het internet, maar zijn bevindingen zijn ook bruikbaar voor andere grootschalige gespreide systemen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK