Stamcellen afkomstig uit eencelligen?

Nieuws | de redactie
12 april 2007 | Stamcellen in wortels en scheuten van planten zijn evolutionair verwant. Voor de plantkunde betekent dit een doorbraak. Vandaag verschijnt in Nature van de hand van de UU- onderzoeksgroep van Ben Scheres (Moleculaire Celbiologie) een artikel waarin dit wordt aangetoond Scheres heeft eerder al bewezen dat 'groene' stamcellen een link hebben met dierlijke stamcellen. 

Zijn onderzoek biedt allerlei aanknopingspunten, met name voor het onderzoek naar kanker, alsook voor onderzoek waarbij in plaats van met proefdieren met plantencellen gewerkt zou kunnen worden. Scheres’ wetenschappelijke claim to fame is de ontdekking van stamcellen in de wortelpunt van de zandraket en de bijbehorende genetische en biochemische verklaring van het ontstaansmechanisme. Stamcellen kunnen defecte cellen in het lichaam vervangen. Wanneer ze uit het vroege embryo afkomstig zijn, kunnen ze zelfs een compleet organisme genereren.

Hoewel men bij stamcellen vaak eerder aan dierlijke organismen en aan medische toepassingen bij de mens denkt, maken planten eveneens gebruik van stamcellen. Stamcellen bevinden zich in de groeipunten van alle planten en ze leveren vrijwel de gehele volwassen plant. In het artikel dat vandaag in Nature verschijnt wordt aangetoond dat stamcellen in wortels en scheuten een gemeenschappelijk aansturingsmechanisme hebben. De onderzoeksgroep van Ben Scheres legde al eerder een link tussen ‘groene’ en dierlijke stamcellen, want ook onderzoekers aan dierlijke stamcellen vermoeden dat het Retinoblastoma gen stamcel-groei en -differentatie controleert.

Dierlijke stamcellen zijn echter in vivo moeilijk te traceren. Retinoblastoma genen staan in veel kanker- onderzoek centraal aangezien ze als tumor suppressor-genen werken. Deze ontdekking geeft aan dat het systeem voor stamcel-behoud in dieren en planten overeenkomsten vertoont en misschien wel teruggrijpt op een oud mechanisme afkomstig uit eencellige voorouders.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK