Studenten kritisch over Plasterk

Nieuws | de redactie
19 april 2007 | Hbo-studenten moeten studiefinanciering kunnen ontvangen wanneer ze een schakelprogramma naar een masters bij een universiteit volgen. ISO-voorzitter Sebastiaan den Bak noemt het "belachelijk dat hbo-studenten met wetenschappelijke ambities geen aanspraak kunnen maken op studiefinanciering." Zijn organisatie krijgt veel klachten van studenten in deze omstandigheden. Vaak zien zij dan maar af van een schakelprogramma, omdat ze zowel meer collegegeld moeten betalen, als geen recht op studiefinanciering kennen.

In het inspectierapport ‘BaMa stroomt door’ wordt dan ook aanbevolen om zulke studenten recht op studiefinanciering te geven en de instelling daarvoor te bekostigen. Minister Plasterk meldde in een reactie op dit rapport dat hij hier niets in ziet. “Terwijl het kabinet een sterke kenniseconomie voor ogen heeft, houdt de minister de deur dicht voor doorstromers. Een onwenselijke situatie waar snel verandering in moet komen,” stelt Den Bak.

De VSNU heeft bovendien in een nieuw factsheet de jongste cijfers over deze ontwikkeling bijengebracht. Uit het ‘factsheet universitaire masteropleidingen’ blijkt dat de doorstroming tussen universiteiten onderling goed op gang komt en steeds meer hbo-studenten voor een WO-master kiezen. Inmiddels is 25 % van de instroom komt uit het hbo. “De Nederlandse universiteiten voorzien hiermee dus in een brede maatschappelijke behoefte,” concludeert voorzitter Sijbolt Noorda. “Wij ondersteunen daarom de suggestie van de Onderwijsinspectie het schakelprogramma tussen de hbo-bachelor en de wo- master te bekostigen van harte.”

Omdat een groeiend aantal masterstudenten in het wo uit het buitenland komt, lukt het de universiteiten ook meer hun internationalisering een impuls te geven. “Wij zijn hier zeer tevreden mee. Onze masteropleidingen zijn in toenemende mate international classrooms met steeds meer studenten met een verschillende achtergrond.” 


 
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK