Universiteit sluit studenten af van netwerk

Nieuws | de redactie
4 april 2007 | Het Universitair Centrum Informatievoorziening (uci), dat in Nijmegen het snelle SSHN-netwerk beheert, kreeg het voorbije jaar niet minder dan 184 klachten binnen van rechthebbenden van auteursrechtbeschermde mediaproducten. Het betreft dan vaak films en dergelijke van grote Hollywood- producenten. Uci gaat daarom voortaan studenten waar klachten over binnenkomen zonder meer van zijn netwerk afsluiten.

 
Deze komen dan in een ‘quarantainenetwerk’ terecht zegt adjunct- directeur Jean Popma: “Zij zien dan uitsluitend nog een pagina waarop staat wat ze moeten doen om weer op het gewone netwerk te kunnen.” Studenten die daarop voldoen aan het reglement worden opnieuw aangesloten. “Nu wordt eerst een brief gestuurd aan de betreffende student. Als na de vijfde brief nog niet gereageerd is, wordt een student pas afgesloten.”

Het downloaden van bestanden waar auteursrecht op zit, zoals films en muzieks is overigens niet strafbaar. Illegaal games en software downloaden weer wel, evenals het sharen van auteursrechtelijke films. Niet alle 184 klachten bleken betrekking te hebben op handelingen binnen het studentennetwerk. Popma: “Sommige klachten betreffen computers op de universiteit zelf,” vertelt hij aan Voxlog.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK