Vrouwenopvang en huiselijk geweld
Professionalisering vrouwenopvang
Valkenhorst biedt residentiële opvang en intensieve begeleiding als ook ambulante zorg, aan vrouwen en kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld in huiselijke sfeer of andere multiproblematiek waardoor de gezinssituatie ernstig verstoord is geraakt of dreigt te raken. Er is speciale aandacht voor systeemgericht werken en voor het kind als individu. Valkenhorst telt ongeveer 110 medewerkers. Er zijn 94 residentiële plaatsen en vijf semi-residentiële plaatsen en een team van ambulante medewerkers die cliënten in de thuissituatie begeleiden. Valkenhorst
heeft tevens erkenning als AWBZ instelling en Jeugdzorginstelling.
De leerstoel bestrijkt een gebied met ruime onderzoeksmogelijkheden, aangezien
binnen de vrouwenopvang een aantal complexe vraagstukken aan te wijzen zijn die tot op heden amper onderzocht zijn en waarop in de zin van concrete interventies nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwde en breed gedragen antwoorden zijn gevonden.
Het primaire doel van de leerstoel is te komen tot een bundeling, verbreding en ontwikkeling van de kennis en expertise binnen de vrouwenopvang en specifiek binnen Valkenhorst. Hiermee moeten wetenschappelijke en/of ‘evidence-based’ antwoorden komen op aanwijsbare vraagstukken binnen de vrouwenopvang, toepasbare nieuwe inzichten ontstaan en de effecten hiervan worden vertaald naar de directe praktijk binnen de vrouwenopvang, bij de aanpak van huiselijk geweld en de inhoud van het hbo-onderwijs.
Samenwerking
Stichting Steunfonds F.I.O.M. Valkenhorst ondersteunt het lectoraat financieel en medewerkers van Valkenhorst leveren inhoudelijk expertise en kunnen worden ingezet om deelonderzoeken uit te voeren.
Avans Hogeschool levert een belangrijke bijdrage aan het lectoraat door deze facilitair te ondersteunen en medewerkers van Avans leveren inhoudelijk expertise en kunnen worden ingezet om deelonderzoeken uit te voeren. Zorgverzekeraar OZ en detacheringbureau TMOP dragen financieel en op onderdelen inhoudelijk bij aan het lectoraat.
Lector
Dr. Sietske Dijkstra is psycholoog en heeft al ruim 20 jaar expertise in geweld binnen relaties. Ze promoveerde aan de Universiteit van Utrecht en leidt sinds 1998 haar eigen bedrijf. Ze verzorgt scholing, onderzoek en advies bij o.a. Bureaus Jeugd Zorg, opvanginstellingen voor mishandelde vrouwen en hun kinderen, geestelijke gezondheidszorg (ggz), ggd, jeugdhulpverlening en onderzoeksinstellingen.
Onlangs verscheen van haar hand het boek ‘Geweld en veerkracht in gezinnen. Over posities, professionals en preventie van overdracht’. Het boek geeft een blikverruimend kader over de problematiek bij huiselijk geweld.
Een kenniskring gaat de lector inhoudelijk steunen. Hierin participeren deskundigen uit Valkenhorst en Avans Hogeschool.
Installatie
Op dinsdag 17 april as. vindt de installatie plaats van het lectoraat aan Avans Hogeschool in Breda.
