Werknemers met hoger loon werken harder

Nieuws | de redactie
12 april 2007 | Veel werknemers zijn bereid meer dan een minimale inspanning te leveren wanneer zij een hoger loon aangeboden krijgen, zo blijkt uit promotieonderzoek van Sandra Maximiano (UvA).
Zij bestudeerde de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.

Zo onderzocht zij onder andere de invloed van wederkerigheid – de bereidheid om eigen geldelijk gewin op te offeren om goed gedrag van anderen te belonen of slecht gedrag af te straffen – op de arbeidsrelatie. In een experiment waar studenten zich voordeden als werknemers, koos de manager eerst het loon dat hij de werknemer bood. Vervolgens besliste de werknemer, na acceptatie van het loonbod, hoe hard hij zich wilde inspannen. Hoe harder hij zich inspant, hoe hoger de inspanningskosten voor hem zijn. Een werknemer die puur gericht is op zijn eigen geldelijke gewin zal daarom minimale inspanning leveren, ongeacht de hoogte van het geboden loon, aldus de gangbare theorie. In het experiment echter bleken de werknemers vaak bereid meer dan de minimale inspanning te leveren wanneer zij een hoger loon kregen aangeboden. De structuur van de organisatie maakt daarbij weinig verschil: het maakt niet uit of degene die het loon bepaalt de eigenaar of slechts een manager is. Daarmee is het aannemelijk dat werknemers zich wederkerig opstellen ten opzichte van de onderneming als geheel, en niet ten opzichte van degene die het loon bepaalt. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze resultaten ook in de dagelijkse realiteit te vinden zijn.

Sandra Maximiano
Essays in Organizational Economics

Thela Thesis
Tinbergen Institute Research Series
16,5 x 24 cm
168 pag.
€ 19,25
ISBN 978 90 5170 780 9
NUR 780
Research Series 400
2007
Bestel het boek hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK