Wiskunde ‘ boomt’

Nieuws | de redactie
12 april 2007 | Het magische vierkant van scholieren Jesse, Petra en Willem gaan ze er zelfs mee naar Rusland. Afgelopen donderdag won het trio op de Radboud Universiteit de jaarlijkse Van Melsenprijs voor het beste vwo- profielwerkstuk. Hoogleraar mathematical physics Klaas Landsman: ‘De kwaliteit van profielwerkstukken is dit jaar enorm. Van de 71 inzendingen waren er veertien voor wiskunde. Dat geeft wel aan dat de belangstelling voor dit vak toeneemt’,  aldus wiskundige Klaas Landsman.

De tien genomineerde groepjes scholieren wachten gespannen in de collegezaal tot hij de winnaars opnoemt. Landsman begint met het toespreken van de drie scholieren met het ‘meest magische vierkant ooit. Een minstens zo bijzonder werkstuk was dat van Brigitte, Bruno en Valentijn over schuifpuzzels en Rubiksvierkanten. Daarom verdienen beide groepjes de eerste prijs.’ ‘Hartstikke vet!’ roept Jesse uitgelaten. ‘We gaan naar Rusland!’ De zes scholieren delen de eerste plaats en verdienen allemaal een tripje naar de International Conference of Young Scientists (ICYS) in St. Petersburg op 21 april.

Aan deze jongerenconferentie doen niet alleen Europese teams mee, maar ook scholieren uit Brazilië en Indonesië. De scholieren presenteren hun onderzoek in het Engels en worden door een internationale jury beoordeeld. De ICYS wordt dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK