42 miljoen voor innovatieve automobielsector

Nieuws | de redactie
25 mei 2007 | Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken reserveert €42 miljoen op haar begroting voor het innovatieprogramma High Tech Automotive Systems (HTAS). Dat maakte zij bekend in Helmond tijdens een werkbezoek aan de automotive-sector. Het innovatieprogramma HTAS is ontwikkeld door de gezamenlijke Nederlandse automotive sector, in overleg met het ministerie van Economische Zaken en heeft een looptijd van vijf jaar.

Via een open consortium van grote bedrijven, het MKB en kennis- en onderwijsinstellingen wil de sector haar internationale concurrentiepositie verder versterken. Doel is de omzet in 10 jaar te vergroten met meer dan 6 miljard euro en de werkgelegenheid te doen groeien met 10.000 arbeidsplaatsen.

De internationale automobielmarkt is volop in beweging en dit biedt kansen voor de Nederlandse automotive industrie. Zij kan haar positie op die markt versterken. De Nederlandse sterktes sluiten goed aan op een aantal belangrijke trends in de sector: de introductie van meer elektronisch vermaak (infotainment), voertuigbeheersing en ondersteuning van de rijder (driver guidance), en meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing.

Het HTAS-programma haakt in op belangrijke maatschappelijke thema’s. Met de innovatieplannen rond “Voertuig Efficiëntie” kan door verbetering van het totale voortdrijvingssysteem van de (vracht)auto het brandstofverbruik en de emissie van CO2 met 20% worden teruggedrongen. Het programma rond “Driving Guidance” ontwikkelt begeleidings- en informatiesystemen om het rijgedrag van de bestuurder te ondersteunen. Dat helpt om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, de veiligheid te verbeteren en het milieu te ontzien. Het doel is 25% reductie in reistijd.
Naast deze twee R&D- aandachtsgebieden is een programma ontwikkeld op het gebied van onderwijs, kennistransfer en bedrijfsontwikkeling. Zo zijn integrale onderwijs- en bedrijfstrainingsprogramma’s ontwikkeld van VMBO- tot postdoctoraal niveau om het tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel aan te pakken.

HTAS is het vierde grote programma in het innovatiebeleid van het ministerie van EZ. De overheid stelt hierin samen met ondernemers en kennisinstellingen programma’s op, waarin Nederland in economisch opzicht internationaal voorop loopt of kan gaan lopen. Eerder gingen Point-One, Food & Nutrition Delta en het Water-programma van start.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK