Boeken UGent online

Nieuws | de redactie
23 mei 2007 | De Universiteit Gent stapt in het Google Libary Project. Google zal in samenwerking met de bibliotheek de copyrightvrije boeken uit de collectie van de Boekentoren digitaliseren, waardoor de grootste titels uit de Nederlandstalige en Franse literatuur wereldwijd online beschikbaar worden.Als één van de grootste bibliotheken in België zal de Gentse Universiteitsbibliotheek het aantal Nederlandstalige en Franstalige boeken in Google Book Search Library Project aanzienlijk verhogen. Door deze samenwerking zullen enkele honderdduizenden boeken aan het programma worden toegevoegd, van populaire klassiekers tot zeldzame en speciale collecties die voordien slechts te raadplegen waren in de bibliotheek zelf.

Eenmaal gedigitaliseerd wordt het eenvoudig om die werken te ontdekken, te doorzoeken en te lezen via de Google Book Search™ service. De bibliotheekcollectie bevat ook behoorlijk wat copyright-vrije boeken in Duits, Latijn, Italiaans, Engels, Spaans, waardoor de veeltalige index van Google aanzienlijk kan verrijkt worden en meer boeken in meer talen wereldwijd door meer mensen kunnen geraadpleegd worden.

“We vinden het zeer spannend om onze boeken en onze bibliotheek door dit project open te stellen voor de wereld” zegt Sylvia Van Peteghem, hoofdbibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Gent (Boekentoren). “Het is een heel boeiende onderneming om lezers te helpen” waar ter wereld ze zich ook bevinden- om een deel van de rijke literaire en culturele traditie van België en Europa te leren ontdekken en te lezen. Wat het nog interessanter maakt is de perfecte aansluiting bij onze plannen om de Boekentoren de komende jaren te renoveren, een werk van jaren met wellicht ook een tijdelijke sluiting. Tegen de startdatum van de renovatie in 2010 zijn reeds heel wat werken gedigitaliseerd zodat alvast een deel van de collectie beschikbaar blijft voor de studenten en academici via Google Book Search.”

“De rijke collectie van de Gentse Universiteitsbibliotheek is een fantastische aanvulling voor het Book Search Project, dat als doel heeft de boeken van de hele wereld beschikbaar te maken . De bibliotheek verrijkt onze veeltalige index en het nieuws is vooral goed voor Nederlandstalige en Franse lezers in de wereld” zegt Philippe Colombet; Strategic Partnership Development Manager van Google Book Search.

De Universiteit Gent voegt de vijftiende bibliotheekcollectie toe aan het Library Project, anderen zijn Oxford University, University Complutense van Madrid, De Library of Catalunya, Bavarian State Library, Lausanne Cantonal and University Library (BCU), Harvard University, Stanford University, University of Michigan, New York Public Library, University of Virginia, University of Wisconsin- Madison, Princeton University, University of California en de University of Texas-Austin. Google werkt ook samen met de vermaarde Library of Congress in een gezamenlijk pilootproject rond digitalisering.

Google Book Search Google Book Search is een project om alle kennis die in boeken wereldwijd vervat zit online doorzoekbaar te maken.

De inhoud voor dit programma komt uit twee bronnen. Het Partner Programma en het Library Project. Partners (vooral uitgevers) geven ons hun boeken om te digitaliseren en online te plaatsen. De gebruiker krijgt slechts een strikt gelimiteerd aantal pagina’s te zien die relevant zijn voor hun zoekvraag. Als het interessant is dan kunnen ze doorklikken naar de webpagina van de uitgever of van een online leverancier en het boek kopen.

Ook bibliotheken stellen hun boeken ter beschikking aan de Universiteit Gent om te digitaliseren. Als een bibliotheekboek publiek domein is (out of copyright) dan wordt het online volledig getoond. Is het copyright dan krijgen de gebruikers enkel basisgegevens te zien, ten hoogste twee of drie uittreksels van het boek plus de informatie over de bibliotheek waar het te vinden is, of waar het kan gekocht worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK