Brabants grondwater is schoner dankzij mestbeleid

Nieuws | de redactie
1 mei 2007 | Het mestbeleid dat sinds halverwege de jaren tachtig in Nederland van kracht is heeft een positief effect op de grondwaterkwaliteit in Brabant. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en TNO. In het bovenste grondwater vonden de onderzoekers een daling van de concentraties meststoffen. Met name de concentratie nitraat is sterk afgenomen.

Deze verbetering is toe te schrijven aan het mestbeleid van de afgelopen twintig jaar, dat er op gericht is de uitspoeling van nitraat en fosfaat naar het grond- en oppervlaktewater te verminderen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution.   Voor dit onderzoek hebben de wetenschappers bestaande gegevens van het Landelijk en Provinciaal Meetnet Grondwaterkwaliteit in Brabant opnieuw geanalyseerd. In 2005 hebben ze hebben de ‘leeftijd’ van grondwatermonsters bepaald met moderne dateringtechnieken. De leeftijd van grondwater is de tijd die verstreken is nadat het water als regen in de bodem is terechtgekomen. Zo konden de onderzoekers de in het verleden gemeten nitraatconcentraties koppelen aan het jaar waarin het water in de bodem terechtkwam. Daaruit blijkt dat het grondwater sinds 1990 steeds schoner wordt.

Bevestiging
De verbetering van de grondwaterkwaliteit is in overeenstemming met een reconstructie van de nitraatconcentraties in landbouwgebieden in Brabant. Deze reconstructie werd gemaakt op basis van cijfers over mestproductie en mestgebruik van het Centraal Bureau voor de Statistiek.De nitraatconcentratie in grondwater daalt sinds 1990 dankzij het mestbeleid.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK