De rol van vaatontwikkeling bij zwangerschap

Nieuws | de redactie
10 mei 2007 | Ongeveer zestig procent van alle bevruchtingen mislukken al vóór het uitblijven van de menstruatie en wordt dus ook niet herkend. Van alle klinische zwangerschappen eindigt ongeveer vijftien procent in een miskraam. Promovenda Babette Lisman (UvA) onderzocht de fysiologie en pathofysiologie van de vaatontwikkeling van de placenta, om meer inzicht te verkrijgen in de oorzaak van miskramen en een abnormale ontwikkeling van de zwangerschap.

Zij concludeert dat bloedvatontwikkeling in de placenta bij alle typen zwangerschap voorkomt, maar dat voor een goede ontwikkeling van de vaten direct of indirect signalen van het embryo nodig zijn. Daarbij spelen het hol worden van de vaten, evenals de plaatsing van de holle vaten, een rol. Als deze vaten dicht tegen de buitenwand van de placenta lopen, kan de bloedstroom van de foetus dicht langs het bloed van de moeder achter de placenta lopen. Wanneer sprake is van een chromosoomafwijking verlopen deze processen minder goed. Met behulp van de confocaal-microscoop konden 3D-beelden worden verkregen van de holle vaten en de koorden die aanwezig zijn voordat de vaten hol worden. Voor het eerst is nu bewezen dat deze twee structuren in elkaar overgaan: voor de vorming van holle vaten moeten eerst koorden aanwezig zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK