Expositie als dank voor hoogleraar

Nieuws | de redactie
25 mei 2007 | Carel Blotkamp vertrekt als hoogleraar moderne kunst  aan de Vrije Universiteit. Als kunsthistoricus heeft hij veel betekend voor de kunstgeschiedenis in Nederland en de moderne kunst nationaal en internationaal op de kaart gezet. Bij zijn vertrek als hoogleraar bieden de afdeling Moderne kunst  en het Exposorium Vrije Universiteit hem een tentoonstelling aan. De tentoonstelling is getiteld De werkplaats. In De werkplaats worden oude en nieuwe foto’s getoond van kunstenaarsateliers.

De foto’s geven inzicht in het werkproces van de kunstenaar en de totstandkoming van een kunstwerk. Fotografie is echter geen objectief medium en de foto’s zijn dan ook allerminst transparant. De beelden vertellen ons over het zelfbeeld van de kunstenaar, maar dan gezien door de blik van de fotograaf.
Globaal is gekozen voor een thematische indeling, waarvan de kunstenaar aan het werk, soms met model, de kern vormt. Sommige kunstenaars poseren nadrukkelijk, anderen poseren nadrukkelijk niet, of pretenderen dat niet te doen. Er worden lege werkplaatsen getoond, maar ook postume en gereconstrueerde ateliers. Enkele opnamen in de buitenlucht roepen de vraag op wat de grenzen van het atelier zijn. De opening vindt plaats op dinsdag 29 mei om 13.00 uur in het Exposorium VU.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK