Fontys installeert lector Fysieke Activiteit en Gezondheid

Nieuws | de redactie
1 mei 2007 | Dr. Lars Borghouts is vrijdag geïnstalleerd als lector Fysieke Activiteit en Gezondheid. Dit lectoraat is verbonden aan Fontys Sporthogeschool die is gevestigd in Sittard en Tilburg. In de oratie ging Borghouts in op de gevolgen van ‘bewegingsarmoede’ in onze samenleving.

De relatie tussen fysieke activiteit en gezondheid is onomstotelijk vastgesteld. Zo kan fysieke activiteit onder andere hart- en vaatziekten, dikke-darmkanker, hersenbloedingen, overgewicht en type 2 diabetes helpen voorkomen. Daarom is het schrikbarend hoe weinig mensen in de Westerse maatschappij bewegen.

De leeropdrachten van het lectoraat Fysieke Activiteit en Gezondheid zijn toegespitst op de maatschappelijke problematiek van bewegingsarmoede en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen. Deze luiden:

* Wat zijn geschikte richtlijnen voor primaire en secundaire ziektepreventie door middel van fysieke activiteit?

* Wat kan de rol zijn van het bewegingsonderwijs in het stimuleren van gezond bewegingsgedrag?

Lars Borghouts (Breda, 1972) promoveerde als bewegingswetenschapper in 2000 aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar de effecten van fysieke activiteit bij type 2 diabetes. Voor Fontys Sporthogeschool was hij eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen van de opleiding Master of Sports.

 «
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK